Francuska juha od luka
Francuska juha od luka
Priprema
10 mins
Kuhanje
1 hr 10 mins
Spremno za
1 hr 20 mins
 

Ili kako bi Francuzi rekli - La soupe gratinée à l’oignon

Slijed: Juha
Kuhinja: Francuska
Tagovi: francuska, juha, luk
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 400 gr luka
  • 60 gr maslaca
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 dcl vode
  • 1,5 l goveđeg temeljca
  • 1 žličica majčine dušice
  • sol i papar
  • 150 gr ribanog sira
  • nekoliko kriški tostiranog kruha
Postupak
  1. Luk narežite na trakice (najjednostavnije je da ga režete na polumjesece i onda prstima odvojite trakice) i stavite dinstati na maslac na laganu vatru. Dinstajte dok se ne karamelizira (posmeđi), ali ne i zagori. Možete dodati jako malo vode ako vidite da je dio luka još bijel, a dio već počinje zagorijevati.
  2. Kad je luk karameliziran dodajte brašno i miješajući pržite minutu do dvije. Zatim zalijte mješavinom vina i vode. Pojačajte plamen i kuhajte par minuta dok alkohol ne ispari. Ako je vino prekiselo dodajte pola žličice šećera.
  3. Dodajte majčinu dušicu i lovorov list pa sve zalijte goveđim temeljcem. Posolite i popaprite. Ako nemate domaći možete koristiti 3 goveđe kocke i 1,5 l kipuće vode, ali onda pazite kad dodajete sol jer su kocke uglavnom već slane. Poklopite juhu i kuhajte oko 45 minuta.
  4. U vatrostalne zdjelice stavite tostirani kruh i prelijte juhom. Kruh će isplivati na površinu pa ga posipajte ribanim sirom. Juhu zapecite nekoliko minuta u pećnici na najgornjoj rešetki na 200 stupnjeva.