tijesto za pizzu
Tijesto za pizzu
Priprema
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Osnovno tijesto za pizzu, calzone, stromboli...

Slijed: Osnove
Kuhinja: Talijanska
Tagovi: calzone, pizza, stromboli
Porcija: 800 grama
Autor: daliborce
Sastojci
 • 3 dcl mlake vode
 • 7 gr suhog kvasca
 • 1 žličica šećera
 • 350 gr glatkog brašna
 • 150 gr oštrog brašna
 • 1 žličica soli
 • 3 žlice maslinovog ulja
Postupak
 1. Kvasac pomiješajte s mlakom vodom i žličicom šećera pa ostavite 10-ak minuta da se aktivira.
 2. Brašnu dodajte sol, 3 žlice maslinovog ulja i vodu s kvascem. Mijesite 10-ak minuta pa stavite u lagano nauljenu posudu koju prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom kako bi se stvorilo vlažno okruženje da se tijesto bolje digne. Neka se diže 45 minuta.
 3. Podignuto tijesto prebacite na podlogu, još malo izmijesite uz dodatak malo brašna pa podijelite na "porcije", ovisno o tome koliko ćete pizza raditi (4 klasične okrugle od cca 25 cm).
 4. Oblikujte kugle tijesta pa ih prebacite u nauljene plastične posude s poklopcem (one za čuvanje hrane) koje ste prethodno lagano nauljili. I po vrhu tijesta stavite malo ulja, poklopite i stavite u frižider na nekoliko sati ili čak preko noći. To će pomoći da se bakterije kvasca još malo razviju i daju "ono nešto" vašem tijestu za pizzu.
 5. Prije pripreme izvadite tijesto iz frižidera pola sata da dođe na sobnu temperaturu.
Priprema pizze
 1. Pećnicu (s limom nakojem ćete peći pizzu) zagrijte na 240 stupnjeva.

 2. Tijesto za pizzu razvucite, razmažite umakom i dodajte stvari koje volite. Prebacite pizzu na vrući lim i vratite u pećnicu. Pecite 10-12 minuta.

Bilješke

Ukoliko vam se žuri i želite svoju pizzu odmah, preskočite dio s frižiderom. Gotove kugle tijesta ostavite prekrivene kuhinjskom krpom 15-ak minuta prije pripreme.