juha od poriluka i krumpira Vichyssoise
Juha od poriluka i krumpira (Vichyssoise)
Priprema
10 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
50 mins
 

Kreprka kremasta juha od poriluka i krumpira. Idealna za zimske dane...

Slijed: Juha
Kuhinja: Francuska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 poriluk veći
  • 2 krumpira
  • 1 luk
  • 50 gr maslaca
  • 8 dcl temeljca pileći ili povrtni
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • maslinovo ulje
Postupak
  1. Poriluk dobro operite i nasjeckajte na kolutiće, krumpir ogulite i narežite na male kockice. Nasjeckajte i luk.
  2. Otopite maslac pa na njemu 10-ak minuta dinstajte povrće.
  3. Malo posolite i popaprite pa prelijte temeljcem (ovisno o tome kakav temeljac koristite, pazite da ne pretjerate sa soli).
  4. Dodajte i lovorove listove pa kuhajte oko pola sata (dok krumpir skroz ne omekša).
  5. Sve stavite u blender i dobro usitnite.
  6. Prilikom posluživanja dodajte malo kiselog vrhnja i poškropite maslinovim uljem. Možete posipati sa zelenim dijelom mladog luka ili vlascem.