Znam da se ponekad ponavljam u komentarima pojedinih jela, ali to je samo zato što doista tako i mislim… Pa ću zato još jednom ponoviti kako nema ljepšeg mirisa vikendom ujutro od onog svježe pečenih peciva ili kruha… Ni danas nije bio izuzetak 🙂 Ovi su zafrkani štapići savršeno razmirišali cijeli stan, a vjerujem da se i kod susjeda malo osjetilo 🙂 A da ne budu sami, pobrinulo se i društvo dvije vrste hummusa – jedan (više-manje) klasični i jedan s dodatkom avokada i limete…

Zafrkanci breadsticks

Priprema nije uopće pretjerano komplicirana… Napravite klasično dizano tijesto pa kad se digne razvaljajte ga u oblik pravokutnika. Na polovicu složite nadjev…

Zafrkanci breadsticks

Preklopite onaj dio bez nadjeva preko ovog dijela s nadjevom, lagano pritisnete sve rukama te rezačem za pizzu (ili ošrim nožem) režete u trake. Svaku presavinete nekoliko puta, ostavite da se još malo dižu i stavite na pečenje…

Zafrkanci breadsticks

Prvi sam ih put radio pred godinu-dvije – bila je verzija koju nisam punio nego sam gotove zafrkance premazao maslacem i posuo parmezanom i granulama češnjaka… Dakle i ta vam je verzija opcija, a siguran sam da vam (ovisno što volite) već dok čitate padaju i mnoge druge ideje na pamet 😉 Taj sam put uz zafrkance poslužio marinara umak, a recept za njega potražite ovdje 🙂

Zafrkanci breadsticks

Zafrkanci (breadsticks)
Priprema
20 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Samo jedna od ideja kako klasično dizano tijesto možete pripremiti na nešto drugačiji način...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 10 zafrkanaca
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 2,4 dcl mlake vode
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 350 gr brašna (i još malo za radnu površinu)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
Punjenje od mladog luka i parmezana:
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 3 žlice ribanog parmezana
  • 1 mladi luk
Posip od češnjaka, začinskog bilja i parmezana:
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1/4 žličice češnjaka u granulama
  • 2 žličice suhog začinskog bilja po želji
Postupak
Za tijesto:
  1. Kao i uvijek kad su dizana tijesta u pitanju, počinjemo s kvascem kojeg trebate pomiješati s mlakom vodom, žličicom šećera i žličicom brašna. Pustite ga na toplom mjestu par minuta da se aktivira.
  2. U posudu za miješanje stavite prosijano brašno, sol i maslinovo ulje pa dodajte i vodu s aktiviranim kvascem. Sve pomiješajte pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Kao i uvijek, samostojeći mikser (s kukom za tijesto) će dobro doći. Mijesite oko 10 minuta pa ga prebacite u malo nauljenu posudu da se diže oko sat vremena (pokriveno krpom).
  3. Kad je tijesto udvostručilo volumen, prebacite ga na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u oblik pravokutnika.
Za verziju s punjenjem od mladog luka i parmezana:
  1. Jednu polovicu tijesta premažite otopljenim maslacem pa rasporedite mladi luk i parmezan. Preklopite onaj prazni dio tijesta preko ovog premazanog i lagano pritisnite rukama da se spoje.
  2. Oštrim nožem ili rezačem za pizzu izrežite 10-ak traka. Svaku traku "zafrčite" u oblik kakav je na slici 😉 (ne znam kako bolje objasniti, ali vidite na fotkama kako treba ispasti) i slažite u lim za pečenje prekriven pek papirom (pazite na razmak, oni će se još podići tijekom pečenja). Ostavite ih još 15-ak minuta da se dižu.
  3. Pecite na 190 stupnjeva 13-15 minuta.
Za verziju s posipom od češnjaka, začinskog bilja i parmezana:
  1. Ako želite, možete napraviti prazne zafrkance pa ih posipati po želji. Tu razvaljano tijesto odmah režete na 10-ak traka, svaku preklopite na pola i frčete u ovaj oblik kakav imaju.
  2. Zafrkance slažite u lim za pečenje prekriven pek papirom (pazite na razmak, oni će se još podići tijekom pečenja).
  3. Premažite ih otopljenim maslacem i posipajte mješavinom parmezana, začinskog bilja i češnjaka. Ostavite ih da se dižu još 15-ak minuta.
  4. Pecite na 190 stupnjeva 13-15 minuta.