Prije jako puno vremena radio sam prvi put crno-bijelu zebra tortu. Bilo je to u vrijeme prije ovih stranica pa ne mogu pronaći slike kako bih upotpunio ovaj post, ali sam zato napravio novu verziju s malim dodatkom – malinama.

zebra torta s malinama

Ako vam se sviđa originalna ideja, napravite sve kao i u receptu, samo ne dodajte preljev od malina u osnovnu smjesu već ostavite kakva je.

zebra torta s malinama


Zebra torta s malinama
Priprema
20 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
3 hrs
 

Ako izostavite maline, dobit ćete klasičnu crno bijelu zebra tortu

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Preljev od malina:
  • 150 gr malina
  • 30 gr šećera
  • 10 gr gustina
  • 2-3 žlice vode
Osnovna smjesa:
  • 280 gr glatkog brašna
  • 120 gr šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 4 jaja
  • 2,4 dcl ulja
  • 1 žličica vanilije (ili 1 vanilin šećer)
  • 2,4 dcl mlijeka
Kakao smjesa:
  • 1/2 osnovne smjese (oko 500 gr)
  • 50 gr kakaa
Smjesa s malinama:
  • 1/2 osnovne smjese (oko 500 gr)
  • 3-4 žlice preljeva od malina
Ganache:
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 150 gr tamne čokolade
I još:
  • 15- ak malina
  • šećer u prahu
Postupak
Preljev od malina:
  1. Maline sa šećerom stavite na laganu vatru dok skroz ne omekšaju i puste svoje sokove. Možete koristiti svježe ili smrznute.
  2. U manjoj posudici pomiješajte gustin s malo vode da nema grudice pa ga dodajte u maline.
  3. Kuhajte nekoliko minuta dok se malo ne zgusne. Prebacite u hladnu posudu i pustite da se ohladi.
Osnovna smjesa:
  1. U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol).
  2. U drugoj posudi pomiješajte jaja, ulje i aromu vanilije.
  3. Dodajte tekuće sastojke u suhe i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte mlijeko i miješajte dok smjesa ne postane kompaktna i nemate grudica.
Kakao smjesa i smjesa s malinama:
  1. Podijelite osnovnu smjesu u dvije posude pa u jednu polovicu dodajte 50 gr kakaa i dobro pomiješajte. U drugu dodajte 3-4 žlice pripremljenog preljeva od malina.
Priprema za pečenje:
  1. Kalup za tortu (24 cm) premažite maslacem, a pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.
  2. U pripremljeni kalup na sredinu ulijte 3-4 žlice kakao smjese i pričekajte sekundu dvije da se malo raširi. Na sredinu te kakao smjese ulijte 3-4 žlice smjese s malinom i opet pričekajte da se sve malo rasporedi (nemojte ništa vi dodatno raditi - tipa tresti kalup ili razmazivati, pustite da se smjese šire same koliko treba). Naizmjenično nastavite ulijevati kakao i malina smjesu dok sve ne potrošite.
  3. Pecite na 175 stupnjeva oko 30-35 minuta (provjerite čačkalicom da torta bude pečena, ali nemojte ju prepeći jer će biti suha).
  4. Kad se malo ohladi, izvadite tortu iz kalupa i preokrenite je tako da se tijekom hlađenja malo poravna.
Ganache:
  1. Zagrijte vrhnje za šlag. Važno je da bude vruće, ali da ne zakipi. Čokoladu nasjeckajte što je sitnije moguće kako bi vam se lakše otopila.
  2. Prelijte vruće vrhnje preko sjeckane čokolade i ostavite tako nekoliko minuta bez miješanja.
  3. Nakon nekoliko minuta počnite miješati smjesu (najlakše silikonskom špatulom). Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Ukrašavanje:
  1. Pripremljenim ganachom prelijte tortu pa ukrasite malinama.
  2. Ostavite na hladnom da se ganache u potpunosti stisne.
  3. Prije serviranja posipajte s malo šećera u prahu.