Stigao je kraj još jednoj godini pa je u redu da se od nje dostojanstveno oprostimo. Za tu priliku sam napravio ovaj desert u čaši – gorkasto kiselkasti žele od pjenušca u kombinaciji sa slatkim moussom od bijele čokolade.


Žele od pjenušca s moussom od bijele čokolade
Priprema
20 mins
Spremno za
8 hrs
 

ko stvoreno za novogodišnju noć

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: bijela čokolada, nova godina, pjenušac
Porcija: 8 čašica
Autor: daliborce
Sastojci
Žele od pjenušca:
  • 3,5 dcl pjenušca
  • 1,5 dcl vode ili soka (kod mene sok od jagode)
  • 50 gr šećera
  • 6 listića želatine
Mousse od bijele čokolade:
  • 300 gr bijele čokolade
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 6 listića želatine
  • 3 dcl vrhnja za šlag
Postupak
Žele od pjenušca:
  1. Vodu ili sok po želji pomiješajte sa šećerom pa zagrijavajte do vrenja.
  2. Maknite s vatre i dodajte namočenu želatinu. Pomiješajte da se otopi.
  3. Zatim dodajte i pjenušac i sve pomiješajte.
  4. Prelijte žele u čaše (do pola). Ako želite slojeve kao na slici (ukoso), čaše stavite u kalup za muffine i nagnite ih. Pod njih možete staviti zgužvane papire da vam budu fiksirane.
  5. Stavite da se hlade u frižideru nekoliko sati.
Mousse od bijele čokolade:
  1. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre.
  2. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.
  3. Vrhnje istucite u polučvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak.
  4. Prelijte mousse pažljivo preko ohlađenog želea.
  5. Vratite sve u frižider na nekoliko sati.
  6. Na kraju ukrasite šarenim mrvicama ili strugotinama čokolade.
Bilješke

Po želji u sloj pjenušca možete dodati i komadiće voća.