KUHINJSKE POSUDE, TAVE, TEPSIJE…

Lonci, tave, tepsije, plastične, staklene ili keramičke… Sve su to kuhinjske posude bez kojih bi nam kuhanje bilo gotovo nezamislivo. Stoga bismo već u startu trebali izabrati sve vrste kuhinjskih posuda koje će izdržati visoke i niske temperature, ali isto tako i izlaganje vodi i deterdžentu te po potrebi pranje u perilici posuđa.

Osnova svakog kuhanja dobar je i kvalitetan lonac pa stoga nastojte birati čvrste posude od nehrđajućeg čelika, po mogućnosti s dvostrukim dnom i ručicama izrađenim od istog takvog materijala čime ćete spriječiti primjerice topljene onih plastičnih tijekom višesatnog boravka na štednjaku. Za tepsije, tave i kalupe za torte i kolače vrijedi slična stvar, i premda je emajlirano posuđe izrazito lijepo u svom šarenom dizajnu, ukoliko baš i niste prespretni u kuhinji imajte na umu da bi ga i najmanji udarac mogao oštetiti, ostavljajući za sobom neuglednu pukotinu.

Što se staklenog posuđa tiče nastojte da bude vatrostalno, odnosno otporno na visoke temperature ne samo hrane već i same pećnice u kojoj ćete ga možda koristiti. Važna stvar koju nismo spomenuli dimenzije su istog pa se opskrbite onim veličinama lonaca i ostalog posuđa dostatnima za vašu obitelj jer, osim eventualne pripreme za veće društvo, koju će zadovoljiti jedan do dva veća lonca, u svakodnevnoj upotrebi prosječna obitelj uglavnom ima lonce male ili srednje veličine, a nema smisla da nepotrebno zauzimate prostor s nečim što ćete vrlo rijetko ili nikada koristiti.

A uz osnovno spomenuto tu je i hrpa pomoćnih kuhinjskih posuda koje će vam uvijek za nešto ustrebati. Pa neovisno o tomu hoćete li u istima poželjeti nešto staviti u zamrzivač, miksati kreme za kolače, pripremati salate ili miješati meso za sarmu, nastojte da budu dovoljno čvrsti, otporni i najvažnije od svega zdravstveno potpuno neškodljivi.

Opskrbite li se na pravilan način, kuhanje može biti čista uživancija! Zato… svakom loncu – poklopac!