KAKO REZATI TORTE RAZNIH OBLIKA?

Razne proslave dio su naše svakodnevnice. Kada bolje razmislimo, u svakom trenutku negdje u svijetu netko nešto slavi. Bili to rođendani, rođenje djeteta, zaruke, vjenčanje, završetak školovanja, zaposlenje itd., glavni sastav su kolači, tj. razne slastice. Za većinu takvih prigoda, ljudi kupuju ili sami peku torte. Slastičari su se toliko izvježbali i dali mašti na volju, da ih ima u stvarno nevjerojatnim oblicima. Nema djeteta koje se ne bi razveselilo rođendanskoj torti oblika omiljenog lika iz crtića. Svadebene torte dovedene su do takvog savršenstva, da izgledaju kao prava remek djela. O ukrasima na tortama također se može puno pisati. Postoje svih mogućih oblika i boja. Likovi iz crtića, lik diplomanta, diplomantice, mladenaca, raznih životinjica, novorođenčadi, cvjetića.. No, sjetite se koliko ste se puta našli u dilemi kako rezati tu predivnu tortu, malo neobičnog oblika.

KLASIČNA OKRUGLA TORTA

Ukoliko se radi o torti od više katova, rezati se počinje od najmanjeg kata (najgornjeg), prema najvećem. (o.p.a. U nekim državama u svijetu tradicija je najgornji kat svadbene torte sačuvati za 1. godišnjicu braka.)

Rezanje započinjemo tako da prvo izrežete krug u sredini torte. U nastavku vanjski krug režite u proporcionalne komade. Nakon toga preostali krug, sredina torte, također izrežite u proporcionalne komade. Broj izrezanih krugova na torti, naravno ovisi o veličini torte. Rezajući tortu na takav način, dobiti ćete maksimalan broj šnita. Naravno, okrugla torta može se rezati i na već uobičajeni način, rezajući trokutaste šnite iz centra torte.

TORTA ČETVRTASTOG OBLIKA

Tortu četvrtastog oblika, zaista nije problem rezati, jer je identična obliku klasičnog kolača. Torta se reže kao što je prikazano na slici, na proporcionalne dijelove, četvrtastog oblika, ovisno o veličini torte.

TORTA U OBLIKU SRCA

Kao što vidite iz slike, torta se podijeli na polovinu, pa na četvrtinu pa svaki komad dalje na manje proporcionalne dijelove. Naravno, koliko ćete to puta morati učiniti, ovisi o veličini torte.

TORTA U OBLIKU CVIJETA

Torta ovog oblika reže se isto kao i okrugla torta, tako da nema razloga za brigu kada se nađete pred ovakvom tortom!

OVALNA TORTA

Ovalnu tortu po dužini razrežite na trake jednake širine. Broj traka ovisi o veličini torte. Nakon toga režite, po dužini uže trake, komade jednake širine. (vidi sliku).

ŠESTEROKUTNA TORTA

Kod šesterokutne torte najbolje je da prvo odrežete trokute sa strane,a nakon toga, kada Vam ostane torta četvrtastog oblika, režete ju na već opisani način