Tijesto za pizzu

Pizza je nastala u Italiji iz potrebe velikog broja siromašnih ljudi koji su htjeli napraviti dobro i fino jelo za što manje novca. Danas je ta ista pizza poznata delicija širom cijelog svijeta. U nastavku pročitajte kako napraviti najbolje tijesto za pizzu.

Tijesto za pizzu
Priprema 15 minuta
Spremno za 2 sata

Osnovno tijesto za pizzu, calzone, stromboli…
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 1 kg

Sastojci

– 3 dcl mlake vode
– 7 gr suhog kvasca
– 1 žličica šećera
– 350 gr glatkog brašna
– 150 gr oštrog brašna
– 1 žličica soli
– 3 žlice maslinovog ulja

Postupak

S mlakom vodom promiješajte kvasac i dodajte žlicu šećera pa ostavite da leži desetak minuta kako bi se kvasac aktivirao. Sol dodajte brašnu, tri žlice maslinovog ulja i prethodno odrađenu vodu s kvascem. Sve zajedno miješajte petnaestak minuta pa stavite u lagano nauljenu posudu koju prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom kako bi se stvorilo vlažno okruženje da se tijesto bolje digne. Neka se diže 40 minuta. Tijesto koje se podiglo stavite na podlogu, pa izmijesite uz dodavanje malo brašna. Sve na kraju podijelite na jednake komade, ovisno koliko ćete pizza peći. Oblikujte tijesto na kuglice pa ih prebacite u nauljene plastične posude s poklopcem koje ste prije malo nauljili. I po vrhu tijesta stavite malo ulja, poklopite i stavite u hladnjak na par sati. Prije pripreme izvadite tijesto iz frižidera pola sata na sobnu temperaturu.

Priprema pizze

Pećnicu zagrijte na 240 stupnjeva.
Tijesto za pizzu razvucite, razmažite umakom i dodajte sir, kobasice, gljive, salmau, šunku, luk,… itd.. Pecite 13 minuta.